Ønsker å beholde KEM-navnet

Illustrasjonsbilde Skole. Skolebøker i stabel med eple på toppen,

Kunnskapsdepartementet har foreslått navneendring i forbindelse med ny tilbudsstruktur. VBL mener navneforslaget er misvisende og ønsker å beholde det allerede innarbeidede KEM-navnet.

I høringen om endret tilbudsstruktur foreslår Kunnskapsdepartementet å opprette et nytt VG2, bestående av ventilasjons- og blikkenslagerfaget, tak- og membrantekkerfaget og isolatørfaget. Dette nye VG2 var i høringen gitt navnet Ventilasjon, membran og taktekking.

VBL anerkjenner at man med navnet har forsøkt å si noe konkret om fagprogrammets innhold, men understreker i et brev til Utdanningsdirektoratet 1.9.19 at navnet gir et skjevt bilde av programområdets innhold og utelater helt sentrale faglige elementer, som for eksempel blikkenslager – og isolatørfaget.

Les hele brevet til Utdanningsdirektoratet her.

 VBL mener at det nye programområdet for de tre fagene må ha et mer overordnet navn, som samtidig er dekkende for fagenes innhold, og ber derfor om at dagens navn beholdes: VG2 KEM (Klima- energi- og miljøteknikk).

KEM-navnet er godt innarbeidet og kjent i skolesystemet og fanger opp de sentrale elementene i de ulike fagene: funksjonell klimaskjerm, energieffektive løsninger, og sunt og godt innemiljø.

Det er også viktig å synliggjøre for dagens ungdom at de ved å velge en fagretning innenfor KEM-paraplyen er en del av noe større – en moderne, bærekraftig og fremtidsrettet bransje.

Ingen av de øvrige fageierne på dagens VG2 KEM (rørleggerfaget og tak- og membrantekkerfaget) har noen innvendinger til videreføringen av navnet.