Hva innebærer kompensasjonsordningen

Foretak kan søke staten om kompensasjon for tapt omsetning som følge av Covid-19-utbruddet. Støtten fastsettes ut fra størrelsen på uunngåelige faste kostnader i hvert enkelt foretak. Forslaget skal behandles i Stortinget. Søknadsportalen er varslet åpnet 17.april.

Hvem kan søke?
Alle norske bedrifter som har hatt minst 20 prosent omsetningssvikt i mars måned på grunn av koronaviruset.

Hva får de?
En prosentandel av de faste kostnadene bestemt av hvor mye omsetningen har falt.

Når kommer pengene?
Medio april, for mars måned.

NHO har samlet en rekke spørsmål og svar om kompensasjonsordningen her.

Fakta om kontantstøtten til bedriftene 

Bedrifter som har fått omsetningssvikt på grunn av koronaviruset kan søke om erstatning for å få dekket omsetningsuavhengige kostnader. Ordningen gjelder for mars, april og mai. Det søkes separat, og utbetales, for hver måned.

  • Regjeringen har satt et krav om omsetningssvikt på 30 prosent. For mars settes inngangskravet til 20 prosent. Begrunnelsen er at smitteverntiltakene slo inn halvveis i måneden.

  • Det er spesifisert en liste med regnskapsposter som dekker de faste kostnadene. Bedriftene skal selv rapportere inn kostnader som kan føres på 11 poster i næringsoppgaven: 6300, 6340, 6395, 6400, 6700, 6995, 7040, 7490, 7500, og netto renteutgifter.

  • Regjeringen foreslår at bedrifter som er formelt nedstengte skal få mer enn andre. Kompensasjonen utregnes derfor etter en formel ( lenke til Q&A) der det settes en egenandel på 0 for de formelt nedstengte og kroner 10,000 for de øvrige.
    - Mindre beløp enn 5000/måned utbetales ikke.
    - Maksbeløp pr bedrift er 30 millioner kroner/måned per juridisk person.

  • Søknadsrutiner og –behandling blir heldigitale og automatisert. Det etableres en egen portal for ordningen.

  • Det legges opp til behørig kryssjekk i søknadsbehandlingen, etterkontroll og eventuell regress/straffesanksjon.

  • Det er noen næringsvise unntak. Den skal ikke gjelde for finansnæringen, olje- og gassutvinning, private barnehager og flyselskap, utenriks sjøfart-varetransport. Disse sektorene er underlagt andre ordninger. Bedrifter uten aktivitet eller som er under konkursbehandling eller allerede er begjært konkurs, får heller ikke hjelp av ordningen

  • Ordningen vil bli løpende evaluert, og endret ved behov.

Ambisjonen er at alle selskaper som opplever betydelig covid19-relatert omsetningsbortfall skal omfattes av ordningen. Likevel vil noen kunne oppleve at de ikke treffes helt i første omgang.

Det har vært en prioritet i arbeidet med denne ordningen at den skal bli raskt etablert, og at søknads- og utbetalingshåndteringen i størst mulig grad skal skje automatisk. Det betyr at det har vært begrensede muligheter for å ivareta ulike hensyn man normalt ville vektlegge. Det kan derfor bli behov for å justere modellen, grenser og kontrolltiltak.

Ordningen vil bli lansert 17. april, om alt går etter planen.