Julehilsen fra VBL

Publisert

2022 går mot slutten. Og det ble nok et år utenom det vanlige. Her kan du lese administrasjonens oppsummering av noen av hendelsene i året som har gått.

Kjære medlemmer og samarbeidspartnere av VBL

Vi nærmer oss juleferie med stormskritt, og snart går vi inn i et nytt år.
2022 startet med nedstengning og smittevernsregimer, men da samfunnet åpnet opp og vi forventet å gå tilbake til det normale brøt krigen i Ukraina ut. På tross av krigen, råvaremangel, tidvis stopp i leveranser og høye strømpriser har 2022 vært et relativt godt år for bransjen vår, og de aller fleste medlemmer oppgir at tilgangen på oppdrag har vært svært god.

VBL har hatt gleden av å endelig kunne invitere til fysiske møter igjen, og i september kom høydepunktet med fagtreffet i Oslo. Nok en gang overgikk fagtreffkomiteen seg selv, og sørget for to uforglemmelige dager fylt med fag, sosialt samvær og underholdning.

Blikkenslager-NM ble også gjennomført for første gang siden 2018, og fem dyktige kandidater kjempet om den gjeve førsteplassen. Ole Nerli Larsen fra Vestfold gikk tilslutt av med seieren.

Mye tyder på at 2023 kan bli et krevende år for byggenæringen, men medlemsundersøkelsen VBL nylig gjennomførte viser at bildet ikke er så mørkt som vi kunne fryktet. Flere bedrifter melder om bekymring for økte kostnader og mangel på oppdrag, men bare noen få bedrifter tror de vil måtte permittere det kommende året.
Det store flertallet peker på manglende tilgang på faglært arbeidskraft som den største utfordringen også for 2023.

Rekruttering til faget har vært et av VBLs store hovedsatsingsområder siden 2020, og vi har planer om å holde trykket oppe neste år også. Parallelt med å markedsføre faget slik at det skal bli bedre kjent har vi jobbet med å få på plass flere utdanningstilbud. Dette er et arbeid som tar tid, og som vi er forberedt på å jobbe med i lang tid fremover.

Andre satsingsområder det kommende året er unge ledere, garantier, byggkvalitet og det grønne skiftet, og VBL-styret jobber med en oppdatert strategi som blir presentert på Landsmøtet i Tromsø.
Her håper vi å se så mange som mulig av dere!

Vi ønsker deg og dine en riktig god jul og et godt nyttår!