4,3 millioner visninger av Bli Blikkenslager-kampanjen!

Publisert

Rekrutteringskampanjen Bli blikkenslagers viktigste oppgave er å synliggjøre ventilasjons- og blikkenslagerfaget for ungdom i målgruppen. Det er derfor gledelig å kunne konstatere at denne sesongens kampanje har hatt hele 4.3 millioner visninger fordelt på de ulike annonseplattformene. Over 26.000 unike brukere har klikket seg videre til nettsiden for mer informasjon.

— Vi ser en markant økning i antall visninger sammenlignet med fjorårets 3.5 millioner, og her skal årets nykommer TikTok ha mye av æren, forklarer prosjektleder Tirill Ilebekk Hansen.

Les mer: Stabile søkertall til VG2 KEM

Synlighet på ulike sosiale medier

I tillegg til TikTok har årets annonsekampanje vært synlig YouTube, Snapchat og Instagram.
Men selv om kanalene i stor grad er de samme som i fjor, er dette plattformer som er i rask og kontinuerlig utvikling. Det er derfor viktig å hele tiden justere underveis.

På YouTube er kortversjonen av rekrutteringsfilmen vist 272.111 ganger for målgruppen ungdom mellom 13 og 18 år. Av disse har hele 91 % sett hele filmen fra start til slutt.  

— Vi ser at TikTok i stor grad har overtatt den rollen YouTube tidligere har fylt i annonsemiksen, så vi valgte denne gangen å annonsere på YouTube i to måneder fremfor fem måneder slik vi gjorde forrige sesong, forklarer Ilebekk Hansen.  

Instagram fortsetter å levere godt, men også her ser vi en tydelig endring i målgruppas brukermønstre.

— Her har vi oppnådd flere visninger (892 086) og like mange lenkeklikk som i fjor, men på mye kortere tid. Dette skyldes hovedsakelig at mange i målgruppen har gått over til Snapchat- og da følger naturlig nok annonsørene etter. Det betyr større konkurranse om visningene på Snap, mens vi er færre om beinet på Instagram.

Men selv om det er økt konkurranse på Snap leverer fortsatt denne kanalen i sum mange flere klikk.

— Ulike sosiale medier brukes på ulikt vis. Instagram er først og fremst en inspirasjonskanal som det skal litt til å klikke seg ut av, mens vi på Snap ser at det skal mindre til. Og siden det er her ungdommen er, er det viktig å opprettholde tilstedeværelsen - selv om vi vet at det fremover vil kreve mer av oss med tanke på å holde materiellet oppdatert.

Snapchat har i år levert 1.259.827 visninger og 10.600 klikk videre til nettsidene.


TikTok setter standarden

Årets nykommer TikTok har levert både flest visninger (1.859.705) og flest klikk (12.770) videre til nettsiden.

Les mer om Bli Blikkenslager på TikTok her

— TikTok har på mange måter blitt bjellesauen, vi ser at det som «trender» der etterhvert også tar over i andre kanaler. Nå har vi testet kanalen i én periode med meget gode resultater. Vi tar med oss de erfaringene videre til neste sesong og bruker det vi har lært i utviklingen av nytt annonsemateriell.

Rekrutteringskampanjer og søkertall

Det overordnede målet for Bli blikkenslager-kampanjen er selvsagt å bidra til at flere søker seg til VG2 KEM og Ventilasjons- og blikkenslagerfaget.

— Det viktigste denne kampanjen gjør er å sørge for at flere ungdommer hører om faget og at vi får vist frem hva det handler om. Selve utdanningsvalget avhenger dog av flere parametere. Det skal mer til enn en morsom annonse for å ta et såpass stort valg. Vi vet at den viktigste jobben gjøres gjennom en-til-en kontakt med ungdom. Og her er den jobben opplæringskontorene, faglærerne og bedriftene gjør helt avgjørende for at vi skal lykkes som bransje, understreker daglig leder i VBL, Ane Dyrnes.

— Videre er vi helt avhengige av at det finnes faktiske utdanningstilbud å søke seg til. Her er det fortsatt en vei å gå, så dette står høyt på agendaen og er noe VBL jobber med gjennom hele året. For det hjelper lite om en ungdom blir interessert i faget hvis nærmeste utdanningstilbud er både ett og to fylker unna.